Skocz do zawartości

Użytkownik:
Hasło:

Szycie Lambrekinu

1380 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ania Piernikarczyk

• Administratorzy
  • 2333 postów
  • (10226 Cegiełek)

Napisano 30 lipiec 2007 - 08:48

Jako że dużo takich pytań sie pojawia, zrobię osobno taki temat, wrzucę tu fragmenty innej rozmowy, więc będzie trochę nieskładnie, ale całość daje dobry opis jak stworzyć lambrekin typu woda:)

lambrekin nie jest pół kołem tylko trapezem.Trzeba użyć tasmy smok 1:3 .Wykroić trapez o podstawie o pół metra dłuzszy niz długość karnisza,a góra trapezu taka ile chcemy aby było gładko reszte scinamy.Przyszywamy taśme na całej długości:bok,góra,bok,pamietajac aby najpierw wszyć dół tasmy a potem podwijajac materiał przyszyc góre taśmy. Jest to bardzo wazne .

1.Lambrekin to tylko ta część górna
2.Boki są z boku,moga być dlugie, krótkie ,skośne itd i to sa osobne części
3.Lambrekin czyli w tym przypadku przed uszyciem ma kształt trapezu ,jego
podstawa czyli ta częśc oblamowana ma mieć o pół metra więcej niz długośc karnisza
(oczywiście chodzi nam o rzeczywista długość jaka ma zajmować lambrekin,nie liczymy np paru cm po bokach karnisza tam gdzie sa końcówki) czyli jeśli karnisz ma 1,5m to potrzeba 2m materiału
4.Taśma przyszyta bok,góra trapezu,bok i potem marszczymy tylko w tej części gdzie są skośne boki góra trapezu zostaje gładka.
5 O lamówce napisałam na końcu bo o niej zapomniałam,ale oczywiście lamujemy w pierwszej kolejności.
6 zyczę miłego szycia w razie niejasnosci ,piszcie.

Lambrekin to wszystko to co jest na samej górze ,czyli poza firanką i bokamii jest zawsze na wierzchu , może mieć różne kształty czyli jakby różne fasony.Lambrekin woda to własnie to co opisywałam i, ten "fason " lambrekinu może miec też różne wersje. Może składać sie z kilku takich "Wód" zwłaszcza jak mamy długi karnisz,które nakładają się jedna po drugiej, lub jesli mamy nieparzystą ilosc np trzy , piec moga iśc symetrycznie. Same mocowanie może być też różne,czyli taśma ,jak to co opisywałam, może byc wszytye w pasek materiału i w tedy zakladki układane sa recznie, moze byc tak jakby przezucany przez karnisz,wtedy szyje sie troche inaczej i przyszywa rzepy,mozliwosci jest dużo

http://www.szycie.or...load.php?id=171

#2 Maryjanek

• Użytkownicy
  • 454 postów
  • (458 Cegiełek)

Napisano 23 listopad 2007 - 15:05

I mała podpowiedź z naszej ulubionej stronki
http://www.season.ru/sovety/sew_with_us/svag.html

http://www.season.ru/sovety/sew_with_us/zan_lambr.html
Sztuka jest niezbędna -gdybym jeszcze wiedział do czego.

#3 Alina

• Użytkownicy
  • 2 postów
  • (2 Cegiełek)

Napisano 02 luty 2008 - 16:12

ania, Aniu jestem nowa chialabym uszyc mamie wlsnie lambrekiny karnisz ma 2 metry ile sciac ten trapez ?szerokosc materialu 160?a moze masz gg
chetnie bym z Toba oporozmawiala lub na skype panterka40 radom.Pozdrawiam serdecznie alina

#4 Alina

• Użytkownicy
  • 2 postów
  • (2 Cegiełek)

Napisano 02 luty 2008 - 16:18

jak zrobic to upiecie kwi?at

#5 terkul52

• Stali bywalcy
  • 4203 postów
  • (4280 Cegiełek)

Napisano 04 luty 2008 - 09:31

Na tej Stronie podanej przez Maryjanka http://www.season.ru/sovety/sew_with_us/svag.html
masz rysunek i jak będziesz szyła lambrekin z czegoś grybszego to możesz sobić dokładnie w/g niego. Czyli wycinasz łuki , a boki trapezu pod kątem 65 stopni i tak jak pokazano na rysunku właśnie w zęby, które układasz w fałdy. Całość wszywasz w plisę. W tym przypadku góra trapezu będzie gładka w lambrekinie a wszyte w plisę fałdy podciągną materiał tworząc łuki "wodę'. Wysokość lambrekinu regulujesz długością boków trapezu, dokładając lub zmniejszając ilość zakładek (zębów na szablonie). Szerokość lambrekinu dopasuj do karnisza w ten sposób, że zepnij szpilkami zakładki z jednej strony trapezu, zmierz ile mają cm po upięciu do tego dodaj drugie tyle ( zakładki z drugiej strony) i prosty odcinek jaki stanowi góra trapezu.To powinno Ci dać żądaną szerokość lambrekinu. Przy grubych materiałach dobrze się będzie układał materiał krojony ze skosu zwłaszcza małe draprrie.
Tych wszystkich bajerów z ząbkami, fałdami i krojeniem materiału w łuki i ze skosu nie bierz pod uwagę szyjąc z organzy czy woalu. Zasady co do długości i szerokości te same ale kroisz nie ze skosu, najzwyklejszy prosty trapez, którego dół (podstawa trapezu) wykańczasz lamówką lub gipiurą . Potem wszywasz taśmę do marszczenia firan w kolejności bok trapezu, góra i znowu bok. Najładniej układa się na taśmie smok ale może być też inna byleby równo marszcząca. Bardzo ważne aby wszyć najpierw dolną część taśmy a następnie szyjąc górę zgubić te więcej materiału co zostaje w rogach trapezu.
Róża w pomarańczowym lambrekinie (zdjęcie z 1 postu Ani) wydaje mi się, że to prosta wstęga materiału, której dłuższe odcinki z jednej strony wykończone są lamówką a z drugiej zmarszczone. w wątku ze zdjęciami firan masz podany drugi sposób wykonania róży chyba na 4 lub 5 stronie poszukaj.

#6 terkul52

• Stali bywalcy
  • 4203 postów
  • (4280 Cegiełek)

Napisano 04 luty 2008 - 10:24

Wklejam jeszcze raz sposób na różę, żeby już całość była w jednym miejscu.
Na 1 różę potrzebny jest pas materiału długości 140-150 cm i szerokości około 15 cm. Dłuższy bok układam w 1,5-2 cm fałdy, jedna przy drugiej, to samo z drugim długim bokiem ale fałdy muszą się układać w drugą stronę (tak jak papierki od cukierków, skręcone w przeciwne strony). Z 1,5m wstęgi powstaje fałdzikowe coś o wymiarach 15 cm na około 50 cm. To coś trzeba złożyć wzdłuż na połowę i przeszyć oba krótsze boki a następnie odwrócić na prawą stronę i połączyć na maszynie oba 50 cm boki ze sobą. Tą stronę gdzie jest szew zwijam spiralnie na 2 palcach i jednocześnie zszywam ze sobą.

#7 Joasieńka

• Stali bywalcy
  • 529 postów
  • (529 Cegiełek)

Napisano 04 luty 2008 - 10:36

Ja jeszcze tylko dodam że wysokośc lambrekinu zależy tylko i wyłacznie od długości podstawy trapezu a nie od ilości zakładek.To ile scinamy też zależy od tego jak chcemy żeby lambrekin wygladał, czy fałdy maja sie układać bo bokach, cz układać szerzej czy nawet po całosci bez części gładkiej

#8 terkul52

• Stali bywalcy
  • 4203 postów
  • (4280 Cegiełek)

Napisano 04 luty 2008 - 11:42

CYTAT("Joasieńka":3uxpyv4h)
Ja jeszcze tylko dodam że wysokośc lambrekinu zależy tylko i wyłacznie od długości podstawy trapezu a nie od ilości zakładek.

Nie tylko, jak do marszczenia użyjesz taśmy, która marszczy w stosunku 1: 3 to lambrekin będzie dłuższy niż przy marszczeniu tego samego odcinka taśmą 1:2 lub 1: 2,5.
Zgoda co do długości podstawy, może niedokładnie opisałam ale zwiększając ilość zakładek automatycznie powiększa się długość podstawy.Najlepiej sprawdzić jak całość będzie wyglądała metodą deski do prasowania podanym przez erroro404.

#9 Ania Piernikarczyk

• Administratorzy
  • 2333 postów
  • (10226 Cegiełek)

Napisano 04 luty 2008 - 15:23

Dzięki dziewczyny, ja już niewiele z tego lambrekinu pamiętam, który szyłam

#10 martka

• Stali bywalcy
  • 114 postów
  • (92 Cegiełek)

Napisano 13 marzec 2008 - 08:59

witam!
Mam gorąco prosbe!czy mozecie mi pomóc w wykroju takiego lambrekinu?czytałam juz wasze wczesniejsze rady ale jakos nie chce mi wychodzic. gdyby ktos mógł mi narysowac wykrój choc jednego elementu to bede wdzieczna.chciałabym uszyc podobny lambrekin na karnisz 2.mega_shok.gifm.

Załączone pliki

• Załączony plik  f2.jpg (60,1 KB)
    Ilość pobrań: 9627

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

FotoAnia.pl
Fotografia reklamowa
Portrety
Inne
Photoblog - zdjęcia i porady
Zapraszam!
Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
8269 użytkowników,
469 artykułów,
42783 postów.
1332 ubrań,
755 przepisów,
122 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

89,00 zł
59,00 zł
25,00 zł

Ostatnio na forum

Ze świata

Pokonała m.in.: Milę Kunis i Katy Perry nocoty.pl
W poniedziałek odbyły się dwie imprezy, na których nie zabrakło polskich celebrytów. Telewizja Polska zorganizowała wielki test piłkarski, gdzie pojawili się głównie osoby związane ze sportem. Drugim eventem było otwarcie hotelu Ibis.
Najpiękniejsza stylizacja w historii Cannes? nocoty.pl
Jesteśmy świadkami narodzin nowej gwiazdy?! nocoty.pl
Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk