Użytkownik:
Hasło:

Biszkopt z 4 jajek

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Tagi: biszkopt
Przepis dodano: 2010-09-29 21:08:43
Biszkopt z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek
Rodzaj: Ciasta i desery
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:pow. 4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
* 4 sztuki jajka, * 1 szklanka cukier, * 3/4 szklanki mąka, * 0,5 szklanki mąka ziemniaczana, * 6 łyżek woda, * 8 g proszek do pieczenia, * 8,4 g cukier waniliowy, * szczypta Sól
Sposób przyrządzenia:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pod koniec po łyżce wody i dalej ucieramy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pianę, mąki przesiane z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy składniki drewnianą łyżką. Do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy biszkopt. Pieczemy 40 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Biszkopt z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek
Domiii
Data: 01-10-2011
Kali pisać ten przepis?

Gość
Data: 08-03-2011
ale czy to wyjdzie?

Podobne przepisy

Biszkopcikowe torciki

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: IWUSIA

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i masą ajerkoniakową

(4.3) głosów: 3
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: IWUSIA

Biszkopt z masą

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: IWUSIA

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i masą ajerkoniakową

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: IWUSIA

Ciasto migdałowo - orzechowe z masą

(4.3) głosów: 3
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: IWUSIA

Rolada z kremem

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: IWUSIA

Inne przepisy

POLEWA CZEKOLADOWA
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

* 4 sztuki jajka, * 0,5 kg mąka, * 1 szklanka cukier, * 1,5 szklanki mleko, * 1 opakowanie cukier waniliowy, * 0,5 kg śliwki, * 50 g drożdże, * 100 g margaryna
Delicja jabłkowo-serowa

Delicja jabłkowo-serowa

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Margarynę i mąkę posiekać. Dodać żółtka, cukier i proszek - wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Blaszka wielkości 24x42cm. Temperatura pieczenia 180 stopni, na kolor rumiany.

Składniki na masę serową

  • 1/2 kg zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dag masła

Wykonanie

Margarynę, cukier i jajka utrzeć na gładka masę, stopniowo dodawać zmielony ser. Utarty krem wstawić na mały ogień i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Budyń wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy serowej - zagotować.

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru

Wykonanie

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Uprażyć z masłem i cukrem na wolnym ogniu.

Krem śmietanowy

  • 1/2 litra kremówki
  • 1 jasna galaretka

Wykonanie

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku - ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać galaretkę i jeszcze raz ubić.

Uwaga !Zamiast galaretki można dodać 2 śmietan-fiksy.

 

Ostatnie komentarze

Przepis godny polecenia!
Świetnie wygladaja - zrobie takie na urodziny mojego synka. Oprócz slicznych biedroneczek zrobie jeszcze jeżyki. Dzieciaki będą zadowolone.
Sokmentowano: Kolorowe biedronki
Autor: alimyc

świetny pomysł,ja bym gotowała w zupie te klopsiki ;)
Sokmentowano: Serkowa zupa
Autor: sylwiajas

Czy nie sfermentują?
Sokmentowano: Uniwersalne jabłuszka
Autor: MadameUla

Bardzo szybka,smaczna i ciekawa sałatka. Mało pracy a pyszny efekt. Na drugi dzień brakło mi orzechów bez nich też była smaczna. Polecam
Wyglądają apetycznie,aż ślinka cieknie.Bobas wspaniały.
Sokmentowano: Rogaliki
Autor: AnnaMaria64

Artykuły kulinarne

Parzenie herbaty po japońsku

Nie każdy wie, że parzenie herbaty to rytuał, nie wystarczy włożyć torebki do kubeczka i zalać wrząca wodą

Pszenica orkisz

Pszenicę orkisz spożywali już pradawni Germanie, słynący z waleczności i gladiatorzy wychodzący na arenę igrzysk w starożytnym Rzymie

Herbata dobra zimą

Herbata to napój, którego przygotowanie i spożywanie od wieków kojarzy się z duchowym przeżyciem

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
17083 użytkowników,
560 artykułów,
50217 postów.
1400 ubrań,
1011 przepisów,
153 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

30,00 zł
0,00 zł
5,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk