Użytkownik:
Hasło:

Pierś kurczaka w panierce migdałowej

(4.0) głosów: 3
Twoja ocena: Zaloguj się
Przepis dodano: 2010-10-02 12:13:41
Pierś kurczaka w panierce migdałowej
Pierś kurczaka w panierce migdałowej
Rodzaj: Dania główne
Czas przygotowania:do 30 minut
Przepis dla osób:3-4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:drogie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
2 filety piersi kurczaka
1 szklanka płatków migdałowych 
1/4 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
cayenne do smaku
sól 
pieprz
Sposób przyrządzenia:

Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół, by uzyskać sznycle grubości około 1, 5cm. Kawałki mięsa rozbić krótko i nie za mocno za pomocą tłuczka, sznycle posolić i popieprzyć. Płatki migdałowe przesypać na talerz. Na drugi talerz wsypać mąkę, a w trzecim roztrzepać jajka z cayenne. Każdą pierś kurczaka najpierw obtoczyć w mące strząsając jej nadmiar, następnie moczyć w jajku, a potem w płatkach migdałowych. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso - najpierw przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Kiedy migdały będą brązowe, a z mięso w środku całkiem białe, to znak, iż są już i gotowe do podania.

Aby umieścić komentarz wpisz jego treść. Komentarze obraźliwe, wulgarne i łamiące polskie prawo będą usuwane!
Twój komentarz*:
Pseudonim:
* - wypełnienie pola jest wymagane

Podobne przepisy

Pikantne mufinki serowe z sosem musztardowym

(4.0) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Przystawki
Autor: iwi-30

Ciasto z truskawkami

(4.0) głosów: 6
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: iwi-30

tort węgierski

(4.0) głosów: 3
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: brysia

Kotlety warzywne

(4.0) głosów: 3
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: helas

Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku

(4.0) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: Ania Piernikarczyk

Prince Polo

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Inne przepisy

Tarta z żółtym serem - uniwersalna potrawa, na każdą okazję

Tarta z żółtym serem - uniwersalna potrawa, na każdą okazję

Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań kreatywnym kucharzem, wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym słowem zagospodaruj produkty ze swojej lodówki. Przygotuj tartę z żółtym serem – danie, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak.

Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności - można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przyrządzając tartę mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjną, ale równie dobrze przygotować ją według własnego przepisu i wypełnić kruche ciasto dowolnymi składnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i połączyć je z żółtym serem – sprawdzi się Gouda MSM Mońki, który dobrze się topi. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy pożywny posiłek - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
Ciasto:

400 g mąki pszennej
200 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Wykonanie:
Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Farsz:
3 duże cebule
100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
2 ząbki czosnku
1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
2 jajka
opakowanie pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, zioła prowansalskie
300 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka masła
świeża bazylia

Na majerankową nutę

Na majerankową nutę

# 1 kg ziemniaków
# 50 dag mielonego mięsa
# 1 bułka
# cebula
# 1 jajko
# łyżka majeranku
# sól
# pieprz
# olej do smażenia

Na sos:
# 10 dag boczku
# 1/2 szklanki bulionu
# łyżka mąki
# łyżka majeranku
# sól
# pieprz
# 1/2 puszki groszku konserwowego
# 3 - 4
łyżki octu winnego
# dymka
# 2 łyżki oleju
Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki

Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki

Międzybrodzki Makaron typu pierożek - 1 paczka
łopatka wieprzowa - 500g
cebula - 2 średnie sztuki
marchewka - 1 średnia sztuka
pietruszka -1 mała
seler – 1/4 małej sztuki
kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
sól, pieprz do smaku
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 6-8 szt.
olej - 3 łyżki
mąka- ok. 2 łyżki
woda - ok. 1 litr

Ostatnie komentarze

Przepis godny polecenia!
Świetnie wygladaja - zrobie takie na urodziny mojego synka. Oprócz slicznych biedroneczek zrobie jeszcze jeżyki. Dzieciaki będą zadowolone.
Sokmentowano: Kolorowe biedronki
Autor: alimyc

świetny pomysł,ja bym gotowała w zupie te klopsiki ;)
Sokmentowano: Serkowa zupa
Autor: sylwiajas

Czy nie sfermentują?
Sokmentowano: Uniwersalne jabłuszka
Autor: MadameUla

Bardzo szybka,smaczna i ciekawa sałatka. Mało pracy a pyszny efekt. Na drugi dzień brakło mi orzechów bez nich też była smaczna. Polecam
Wyglądają apetycznie,aż ślinka cieknie.Bobas wspaniały.
Sokmentowano: Rogaliki
Autor: AnnaMaria64

Artykuły kulinarne

Dobre zupy na odporność

Okres jesienno-zimowy obfituje w opady, chłodne wiatry, niskie temperatury i krążące w powietrzu wirusy i bakterie

Żelkowe Miśki - jak one powstają?

Czy wiesz, że gdyby ułożyć obok siebie wszystkie „Złote Misie” wyprodukowane w 1 roku, to powstały  łańcuch otoczyłby naszą planetę trzykrotnie? Oto tajemnica produkcji żelkowych miśków

Karnawałowe potrawy po włosku

Połykacze ognia, ludzie w pięknych maskach i pióropuszach, pokazy sztucznych ogni i rozbrzmiewająca wszędzie muzyka - to niektóre atrakcje popularnego włoskiego karnawału o bogatej historii

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
15027 użytkowników,
555 artykułów,
49797 postów.
1415 ubrań,
996 przepisów,
153 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

25,00 zł
8,00 zł
60,00 zł

Ostatnio na forum

Ze świata

Piąty sezon serialu "The Walking Dead" wróci na antenę Fox Polska 13 października, dzień po amerykańskiej premierze nocoty.pl
Do sieci trafiło pierwsze zdjęcie Yaya DaCosty w roli Whitney Houston. nocoty.pl

Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk