Użytkownik:
Hasło:

Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim

(4.3) głosów: 3
Twoja ocena: Zaloguj się
Przepis dodano: 2010-11-01 20:39:42
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Rodzaj: Dania główne
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:3-4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Składniki:
* 2 opakowania ciasta francuskiego, * 2 filety z kurczaka podwójne, * do smaku pieprz czarny mielony, * do smaku Sól, * do smaku papryka słodka mielona, * 1 puszka ananasa, * 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie każdego fileta dzielimy na dwie części. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na pół. Na każdy kawałek ciasta kładziemy na środku mięso, a na wierzch układamy plasterek ananasa odciśniętego z soków. Po prawej i lewej stronie fileta, ciasto rozcinamy, tworząc ok 5- 6 pasków. Paski te przeplatamy na zmianę raz prawy, raz lewy. Między jednym a drugim paskiem musimy jednak zrobić niewielkie "szpary" tak by mięso oddychało. Gotowe smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. pieczemy w temp. 200'C. Smacznego !!
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim

(1 cegiełek)
Wyślij wiadomość
Data: 04-11-2010
Ja jadłam wersję z pieczarkami i boczkiem zamiast ananasa. Ale4 można też na słodko - jak kto woli.

Podobne przepisy

Roladki z serem w panierce z suszonego czosnku i cebulki

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: IWUSIA

Pierś z kurczaka po hawajsku

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: IWUSIA

Danie z ryżem

(4.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: IWUSIA

Jajecznica z węgorzem na maśle

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Inne
Autor: IWUSIA

Smażona cebulka w winie

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Inne
Autor: IWUSIA

Pierogi z mięsem mielonym

(4.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: IWUSIA

Inne przepisy

Tarta z żółtym serem - uniwersalna potrawa, na każdą okazję

Tarta z żółtym serem - uniwersalna potrawa, na każdą okazję

Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań kreatywnym kucharzem, wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym słowem zagospodaruj produkty ze swojej lodówki. Przygotuj tartę z żółtym serem – danie, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak.

Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności - można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przyrządzając tartę mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjną, ale równie dobrze przygotować ją według własnego przepisu i wypełnić kruche ciasto dowolnymi składnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i połączyć je z żółtym serem – sprawdzi się Gouda MSM Mońki, który dobrze się topi. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy pożywny posiłek - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
Ciasto:

400 g mąki pszennej
200 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Wykonanie:
Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Farsz:
3 duże cebule
100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
2 ząbki czosnku
1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
2 jajka
opakowanie pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, zioła prowansalskie
300 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka masła
świeża bazylia

Flaki domowe

* 1 kg flaki,
* 1 opakowanie przecier pomidorowy,
* do smaku Sól,
* do smaku pieprz czamy mielony Prymat,
* do smaku przyprawa do flaków Prymat,
* 2 sztuki marchewka,
* 1 sztuka por,
* 2 sztuki pietruszka,
* 1 sztuka seler
Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym

Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym

4 dzwonka świeżego łososia (ok. 2cm)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz grubo mielony
olej
sos czosnkowy marki Tarsmak

Ostatnie komentarze

Super przepis. Uwielbiam fasolkę:)
Sokmentowano: Fasolka po bretońsku
Autor: agata97

Super przepis. Uwielbiam fasolkę:)
Sokmentowano: Fasolka po bretońsku
Autor: agata97

gorąco polecam przepis, testowałem w domu (tak ja facet) i jest super !
Sokmentowano: Szarlotka
Autor: antek10

koniecznie muszę coś takiego zrobić:)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: anies

Wygląda świetnie, lubię kuchnię południowo amerykańską :) Jeszcze dziś na obiad będzie testowane :)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: jacelwawa

Przepis godny polecenia!

Artykuły kulinarne

Żywność modyfikowana (GMO)

GMO to Genetically Modified Organisms czyli organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu

Curry – egzotyka na łyżce

W dobie powszechnego procesu mieszania się kultur, wprowadzamy do wielu sfer naszego życia ciekawe urozmaicenia, dzięki którym nasza codzienność staje się bardziej interesująca i barwna

Korzenne smaki - tradycyjny piernik

Piernik obecny jest w polskiej kuchni od setek lat, dlatego też uważany jest za tradycyjny polski wypiek

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
25126 użytkowników,
586 artykułów,
53749 postów.
1408 ubrań,
1069 przepisów,
159 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

15,00 zł
80,00 zł
59,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk