Użytkownik:
Hasło:

Kiełbasa w słoikach

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Tagi: gotowane
Przepis dodano: 2011-04-20 09:53:36
Kiełbasa w słoikach
Kiełbasa w słoikach
Rodzaj: Inne
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:pow. 4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
SKŁADNIKI;

1 kg łopatki,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
Vegeta
Sposób przyrządzenia:

PRZYGOTOWANIE

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
PYSZNE POLECAM!

Data: 30-08-2011
Dodam i dziękuje za super przepis :)


(169 cegiełek)
Wyślij wiadomość
Data: 18-08-2011
Jeśli Ci mięso wyszło twarde to, dodaj 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody do mięsa. Ja dodałam i po otwarciu słoika kiełbaska jest miękka i fajnie się kroi.

Data: 20-07-2011
robiłam mięso z tego przepisu i moje uwagi to według mnie tzreba napełniac jak najwiecej mięsem bo w trakcie gotowania mięso się kurczy w efekcie miałam poł słoika pustego a pól z mięsem . Mi wyszło dośc twarde , pewnie to wina mięsa , uzywałam mielonej łopatki . Pomysł sam w sobie bardzo fajny :) Spróbuję dodac do mięsa pzred gotowaniem soli do peklowania będzie bardziej różowe .

Maja
Data: 06-06-2011
Ja już to robiłam i jest bardzo smaczne ,trzeba tylko doprawić według własnego smaku polecam i życze smacznego mniam mniam:)

orientasza
Data: 24-05-2011
ta kielbasa smakuje jak mielonka z puszki a ja bardzo lubie mielonke to jest starodawny przepis, kiedys moja babcia tak robila

Iwona
Data: 05-05-2011
Super przepis wychodzi extra smaczne wielkie dzięki, bo od dawna takiego szukałem

Podobne przepisy

SERNIK

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Ciasto chałwowe z bezą

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Rozbudź zmysły aromatycznym Canari Toffee

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

Piersi a la Wiera

(4.0) głosów: 4
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: aniamania

Smakowite Cassius z Ginem Lubuskim

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

TRZY BIT

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Inne przepisy

Sos do śledzi

Sos do śledzi

4jabłka
2cebule
4 korniszony
2 pęczki świeżego koperku

1kubek śmietany(250 ml)
1łyżka majonezu
1łyżeczka pieprzu(można dodać więcej)
Pietruszkowe roladki

Pietruszkowe roladki

* 6 plastrów schabu
* 3 plastry żółtego sera
* 2 ugotowane na twardo jajka
* sól, pieprz
* 3 łyżki siekanej natki pietruszki
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej do smażenia
Herbata z cynamonem

Herbata z cynamonem

* 1 łyżeczka herbata czarna, * do smaku woda, * do smaku cynamon, * do smaku cukier

Ostatnie komentarze

Wygląda świetnie, lubię kuchnię południowo amerykańską :) Jeszcze dziś na obiad będzie testowane :)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: jacelwawa

Przepis godny polecenia!
Świetnie wygladaja - zrobie takie na urodziny mojego synka. Oprócz slicznych biedroneczek zrobie jeszcze jeżyki. Dzieciaki będą zadowolone.
Sokmentowano: Kolorowe biedronki
Autor: alimyc

świetny pomysł,ja bym gotowała w zupie te klopsiki ;)
Sokmentowano: Serkowa zupa
Autor: sylwiajas

Czy nie sfermentują?
Sokmentowano: Uniwersalne jabłuszka
Autor: MadameUla

Bardzo szybka,smaczna i ciekawa sałatka. Mało pracy a pyszny efekt. Na drugi dzień brakło mi orzechów bez nich też była smaczna. Polecam

Artykuły kulinarne

Smaczny i zdrowy dżem

Zgrabne słoiczki z kolorowymi etykietami i smakiem jak z babcinej spiżarni. Dżemy to pyszne przetwory, po chętnie sięgamy, szczególnie zimą i wiosną, kiedy to dopada nas tęsknota za świeżymi owocami

Cudowne warzywa - burak i czerwona kapusta

Okres jesienno-zimowy to częste wahania pogodowe, które sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia

Sposoby na małego niejadka

Nakłonienie dziecka do jedzenia często nie jest łatwym zadaniem, jeszcze trudniejsze jest namówienie go do zjedzenia zdrowej zupy czy surówki

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
19914 użytkowników,
571 artykułów,
50808 postów.
1399 ubrań,
1020 przepisów,
154 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

49,00 zł
35,00 zł
25,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk