Użytkownik:
Hasło:

Kiełbasa w słoikach

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Tagi: gotowane
Przepis dodano: 2011-04-20 09:53:36
Kiełbasa w słoikach
Kiełbasa w słoikach
Rodzaj: Inne
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:pow. 4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
SKŁADNIKI;

1 kg łopatki,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
Vegeta
Sposób przyrządzenia:

PRZYGOTOWANIE

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
PYSZNE POLECAM!

Data: 30-08-2011
Dodam i dziękuje za super przepis :)


(169 cegiełek)
Wyślij wiadomość
Data: 18-08-2011
Jeśli Ci mięso wyszło twarde to, dodaj 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody do mięsa. Ja dodałam i po otwarciu słoika kiełbaska jest miękka i fajnie się kroi.

Data: 20-07-2011
robiłam mięso z tego przepisu i moje uwagi to według mnie tzreba napełniac jak najwiecej mięsem bo w trakcie gotowania mięso się kurczy w efekcie miałam poł słoika pustego a pól z mięsem . Mi wyszło dośc twarde , pewnie to wina mięsa , uzywałam mielonej łopatki . Pomysł sam w sobie bardzo fajny :) Spróbuję dodac do mięsa pzred gotowaniem soli do peklowania będzie bardziej różowe .

Maja
Data: 06-06-2011
Ja już to robiłam i jest bardzo smaczne ,trzeba tylko doprawić według własnego smaku polecam i życze smacznego mniam mniam:)

orientasza
Data: 24-05-2011
ta kielbasa smakuje jak mielonka z puszki a ja bardzo lubie mielonke to jest starodawny przepis, kiedys moja babcia tak robila

Iwona
Data: 05-05-2011
Super przepis wychodzi extra smaczne wielkie dzięki, bo od dawna takiego szukałem

Podobne przepisy

SERNIK

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Ciasto chałwowe z bezą

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Rozbudź zmysły aromatycznym Canari Toffee

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

Piersi a la Wiera

(4.0) głosów: 4
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: aniamania

Smakowite Cassius z Ginem Lubuskim

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

TRZY BIT

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Inne przepisy

Pyszna kapustka

Pyszna kapustka

* 1 główka kapusty
* 60 - 70 dag wędzonych żeberek
* 40 dag cienkiej kiełbasy
* 4 suszone grzybki
* liść laurowy
* 1 cebula
* łyżka oleju
* sól, pieprz
* koncentrat pomidorowy
* 1-2 łyżki mąki
Gofrowe kanapki

Gofrowe kanapki

1 opakowanie chleba tostowego
9-10 plasterków szynki
9-10 plasterków żółtego sera
ok kostki masła
Pietruszkowe roladki

Pietruszkowe roladki

* 6 plastrów schabu
* 3 plastry żółtego sera
* 2 ugotowane na twardo jajka
* sól, pieprz
* 3 łyżki siekanej natki pietruszki
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej do smażenia

Ostatnie komentarze

Super przepis. Uwielbiam fasolkę:)
Sokmentowano: Fasolka po bretońsku
Autor: agata97

Super przepis. Uwielbiam fasolkę:)
Sokmentowano: Fasolka po bretońsku
Autor: agata97

gorąco polecam przepis, testowałem w domu (tak ja facet) i jest super !
Sokmentowano: Szarlotka
Autor: antek10

koniecznie muszę coś takiego zrobić:)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: anies

Wygląda świetnie, lubię kuchnię południowo amerykańską :) Jeszcze dziś na obiad będzie testowane :)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: jacelwawa

Przepis godny polecenia!

Artykuły kulinarne

Glutaminian sodu - co warto wiedzieć?

Trudno dziś znaleźć w sklepach żywność bez różnorakich konserwantów i ulepszaczy

Polskie ruskie pierogi

Typowo polskie dania - ruskie pierogi, barszcz ukraiński, ryba po grecku oraz karp po żydowsku wydają się wywodzić z różnych zakątków świata

Przepis na sałatkę caprese

Sezon grillowy właśnie się rozpoczyna, czy to na ogródku, czy w domowym zaciszu, dobrze mieć kilka sprawdzonych i szybkich przepisów dla przyjaciół

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
23891 użytkowników,
586 artykułów,
52984 postów.
1408 ubrań,
1060 przepisów,
157 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

2,00 zł
8,00 zł
43,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk