Użytkownik:
Hasło:

Kiełbasa w słoikach

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Tagi: gotowane
Przepis dodano: 2011-04-20 09:53:36
Kiełbasa w słoikach
Kiełbasa w słoikach
Rodzaj: Inne
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:pow. 4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
SKŁADNIKI;

1 kg łopatki,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
Vegeta
Sposób przyrządzenia:

PRZYGOTOWANIE

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
PYSZNE POLECAM!

Data: 30-08-2011
Dodam i dziękuje za super przepis :)


(169 cegiełek)
Wyślij wiadomość
Data: 18-08-2011
Jeśli Ci mięso wyszło twarde to, dodaj 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody do mięsa. Ja dodałam i po otwarciu słoika kiełbaska jest miękka i fajnie się kroi.

Data: 20-07-2011
robiłam mięso z tego przepisu i moje uwagi to według mnie tzreba napełniac jak najwiecej mięsem bo w trakcie gotowania mięso się kurczy w efekcie miałam poł słoika pustego a pól z mięsem . Mi wyszło dośc twarde , pewnie to wina mięsa , uzywałam mielonej łopatki . Pomysł sam w sobie bardzo fajny :) Spróbuję dodac do mięsa pzred gotowaniem soli do peklowania będzie bardziej różowe .

Maja
Data: 06-06-2011
Ja już to robiłam i jest bardzo smaczne ,trzeba tylko doprawić według własnego smaku polecam i życze smacznego mniam mniam:)

orientasza
Data: 24-05-2011
ta kielbasa smakuje jak mielonka z puszki a ja bardzo lubie mielonke to jest starodawny przepis, kiedys moja babcia tak robila

Iwona
Data: 05-05-2011
Super przepis wychodzi extra smaczne wielkie dzięki, bo od dawna takiego szukałem

Podobne przepisy

SERNIK

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Ciasto chałwowe z bezą

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Rozbudź zmysły aromatycznym Canari Toffee

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

Piersi a la Wiera

(4.0) głosów: 4
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: aniamania

Smakowite Cassius z Ginem Lubuskim

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

TRZY BIT

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Inne przepisy

deser z bitą śmietaną

* do smaku bita śmietana, * do smaku miód płynny, * do smaku arbuz, * do smaku banany, * do smaku cynamon Prymat
Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

15 g świeżych drożdży.
2 płaskie łyżeczki cukru.
ok. 500 g letniej wody.
550 g białej mąki pszennej.
200 g mąki żytniej razowej.
1 ugotowany ziemniak dobrze rozgnieciony.
2 płaskie łyżeczki soli.
3 łyżki ziaren słonecznika
Szybka pizza

Szybka pizza

* 4 sztuki spody do pizzy, * 2 słoiczki przecier pomidorowy, * 15 sztuka pieczarki, * 3 sztuki cebula biała, * 25 dkg szynka, * 4 sztuki pomidor, * 3 sztuki papryka czerwona świeża, * 25 dag ser żółty, * do smaku ketchup, * do smaku przyprawa do pizzy

Ostatnie komentarze

Przepis godny polecenia!
Świetnie wygladaja - zrobie takie na urodziny mojego synka. Oprócz slicznych biedroneczek zrobie jeszcze jeżyki. Dzieciaki będą zadowolone.
Sokmentowano: Kolorowe biedronki
Autor: alimyc

świetny pomysł,ja bym gotowała w zupie te klopsiki ;)
Sokmentowano: Serkowa zupa
Autor: sylwiajas

Czy nie sfermentują?
Sokmentowano: Uniwersalne jabłuszka
Autor: MadameUla

Bardzo szybka,smaczna i ciekawa sałatka. Mało pracy a pyszny efekt. Na drugi dzień brakło mi orzechów bez nich też była smaczna. Polecam
Wyglądają apetycznie,aż ślinka cieknie.Bobas wspaniały.
Sokmentowano: Rogaliki
Autor: AnnaMaria64

Artykuły kulinarne

Pinakolada na lato

Istnieje bardzo wiele smaków, które kojarzą się nam z gorącym latem. Dla jednych są to smaki tropikalnych owoców, dla innych smaki sorbetowych lodów a dla jeszcze innych słodkie kolorowe drinki

Makaron po włosku

Statystyczny Włoch zjada rocznie ponad 28 kg makaronu, podczas gdy Polak pięciokrotnie mniej

Gęsina na Św. Marcina

Gęsina to prawdziwy rarytas wśród europejskich smaków. Tradycjepodawania gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
14997 użytkowników,
555 artykułów,
49789 postów.
1415 ubrań,
996 przepisów,
152 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

55,00 zł
649,00 zł
135,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk