Użytkownik:
Hasło:

Kiełbasa w słoikach

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Tagi: gotowane
Przepis dodano: 2011-04-20 09:53:36
Kiełbasa w słoikach
Kiełbasa w słoikach
Rodzaj: Inne
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:pow. 4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
SKŁADNIKI;

1 kg łopatki,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
Vegeta
Sposób przyrządzenia:

PRZYGOTOWANIE

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
PYSZNE POLECAM!

Data: 30-08-2011
Dodam i dziękuje za super przepis :)


(169 cegiełek)
Wyślij wiadomość
Data: 18-08-2011
Jeśli Ci mięso wyszło twarde to, dodaj 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody do mięsa. Ja dodałam i po otwarciu słoika kiełbaska jest miękka i fajnie się kroi.

Data: 20-07-2011
robiłam mięso z tego przepisu i moje uwagi to według mnie tzreba napełniac jak najwiecej mięsem bo w trakcie gotowania mięso się kurczy w efekcie miałam poł słoika pustego a pól z mięsem . Mi wyszło dośc twarde , pewnie to wina mięsa , uzywałam mielonej łopatki . Pomysł sam w sobie bardzo fajny :) Spróbuję dodac do mięsa pzred gotowaniem soli do peklowania będzie bardziej różowe .

Maja
Data: 06-06-2011
Ja już to robiłam i jest bardzo smaczne ,trzeba tylko doprawić według własnego smaku polecam i życze smacznego mniam mniam:)

orientasza
Data: 24-05-2011
ta kielbasa smakuje jak mielonka z puszki a ja bardzo lubie mielonke to jest starodawny przepis, kiedys moja babcia tak robila

Iwona
Data: 05-05-2011
Super przepis wychodzi extra smaczne wielkie dzięki, bo od dawna takiego szukałem

Podobne przepisy

SERNIK

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Ciasto chałwowe z bezą

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Rozbudź zmysły aromatycznym Canari Toffee

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

Piersi a la Wiera

(4.0) głosów: 4
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: aniamania

Smakowite Cassius z Ginem Lubuskim

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

TRZY BIT

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Inne przepisy

Racuszki z jabłkiem

Racuszki z jabłkiem

* 0,5 kg jabłka, * do smaku tłuszcz do smażenia, * do smaku Sól, * 1 szklanka mleko, * 100 g margaryna, * 5 dag drożdże, * 150 g cukier, * 0,5 kg mąka, * 2 opakowania cukier waniliowy, * do smaku cynamon

Dżem z czerwonych borówek i gruszek

* 1 kg borówki, * 1 kg gruszki, * 60 dag cukier
Jajecznica z pieczarkami

Jajecznica z pieczarkami

7 jajek
10 dużych pieczarek
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
10-20 dag wędliny
cebula
kilka plastrów żółtej i czerwonej papryki
sól, pieprz
2 łyżki masła

Ostatnie komentarze

Świetnie wygladaja - zrobie takie na urodziny mojego synka. Oprócz slicznych biedroneczek zrobie jeszcze jeżyki. Dzieciaki będą zadowolone.
Sokmentowano: Kolorowe biedronki
Autor: alimyc

świetny pomysł,ja bym gotowała w zupie te klopsiki ;)
Sokmentowano: Serkowa zupa
Autor: sylwiajas

Czy nie sfermentują?
Sokmentowano: Uniwersalne jabłuszka
Autor: MadameUla

Bardzo szybka,smaczna i ciekawa sałatka. Mało pracy a pyszny efekt. Na drugi dzień brakło mi orzechów bez nich też była smaczna. Polecam
Wyglądają apetycznie,aż ślinka cieknie.Bobas wspaniały.
Sokmentowano: Rogaliki
Autor: AnnaMaria64

Wygląda apetycznie.To będzie mój nowy przepis.

Artykuły kulinarne

Zdrowa kuchnia śródziemnomorska

Dlaczego Włosi tryskają energią, Kreteńczycy żyją 100 lat a Greczynki szczycą się długimi, zdrowymi włosami? To zasługa promieni słonecznych, dostarczających  życiodajnej witaminy D, ale i kulinaria przyczyniają się do tego w znacznym stopniu

Smaczny i zdrowy dżem

Zgrabne słoiczki z kolorowymi etykietami i smakiem jak z babcinej spiżarni. Dżemy to pyszne przetwory, po chętnie sięgamy, szczególnie zimą i wiosną, kiedy to dopada nas tęsknota za świeżymi owocami

Żywność modyfikowana (GMO)

GMO to Genetically Modified Organisms czyli organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
11854 użytkowników,
544 artykułów,
48825 postów.
1450 ubrań,
975 przepisów,
150 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

149,00 zł
120,00 zł
2,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk