Użytkownik:
Hasło:

Kiełbasa w słoikach

(4.5) głosów: 2
Twoja ocena: Zaloguj się
Tagi: gotowane
Przepis dodano: 2011-04-20 09:53:36
Kiełbasa w słoikach
Kiełbasa w słoikach
Rodzaj: Inne
Czas przygotowania:do 1 godziny
Przepis dla osób:pow. 4 osób
Kaloryczność:średnia
Koszt:średnie
Kuchnia świata:polska
Składniki:
SKŁADNIKI;

1 kg łopatki,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
Vegeta
Sposób przyrządzenia:

PRZYGOTOWANIE

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
PYSZNE POLECAM!

Data: 30-08-2011
Dodam i dziękuje za super przepis :)


(169 cegiełek)
Wyślij wiadomość
Data: 18-08-2011
Jeśli Ci mięso wyszło twarde to, dodaj 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody do mięsa. Ja dodałam i po otwarciu słoika kiełbaska jest miękka i fajnie się kroi.

Data: 20-07-2011
robiłam mięso z tego przepisu i moje uwagi to według mnie tzreba napełniac jak najwiecej mięsem bo w trakcie gotowania mięso się kurczy w efekcie miałam poł słoika pustego a pól z mięsem . Mi wyszło dośc twarde , pewnie to wina mięsa , uzywałam mielonej łopatki . Pomysł sam w sobie bardzo fajny :) Spróbuję dodac do mięsa pzred gotowaniem soli do peklowania będzie bardziej różowe .

Maja
Data: 06-06-2011
Ja już to robiłam i jest bardzo smaczne ,trzeba tylko doprawić według własnego smaku polecam i życze smacznego mniam mniam:)

orientasza
Data: 24-05-2011
ta kielbasa smakuje jak mielonka z puszki a ja bardzo lubie mielonke to jest starodawny przepis, kiedys moja babcia tak robila

Iwona
Data: 05-05-2011
Super przepis wychodzi extra smaczne wielkie dzięki, bo od dawna takiego szukałem

Podobne przepisy

SERNIK

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Ciasto chałwowe z bezą

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Rozbudź zmysły aromatycznym Canari Toffee

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

Piersi a la Wiera

(4.0) głosów: 4
Twoja ocena: Zaloguj się
Dania główne
Autor: aniamania

Smakowite Cassius z Ginem Lubuskim

(5.0) głosów: 1
Twoja ocena: Zaloguj się
Drinki i alkohole
Autor: MKP

TRZY BIT

(0.0) głosów: 0
Twoja ocena: Zaloguj się
Ciasta i desery
Autor: dora111

Inne przepisy

Plędwiczki w musztardzie

Plędwiczki w musztardzie

# 2 kawałki polędwicy wieprzowej o długości 13 - 15 cm
# duża bułka
# musztarda
# cebula
# 3 łyżki masła
# majeranek
# sól
# pieprz
Grzyby z jajkiem

Grzyby z jajkiem

# 15 sztuk grzybów leśnych
# łyżka masła
# 1 cebula
# 5 jajek
# 0,5 szklanki śmietany
# sól, pieprz
 Kiełbaska z grilla z serem żółtym

Kiełbaska z grilla z serem żółtym

* 4 sztuki kiełbasa,
* 8 plasterków ser zółty,
* do smaku ketchup,,
* do smaku musztarda sarepska lub delikatesowa,
* 2 sztuki cebula biała,
* 1 butelka piwo,
* do smaku przyprawa do grilla Prymat,
* do smaku olej,
* do smaku Kucharek - uniwersalna

Ostatnie komentarze

Super przepis. Uwielbiam fasolkę:)
Sokmentowano: Fasolka po bretońsku
Autor: agata97

Super przepis. Uwielbiam fasolkę:)
Sokmentowano: Fasolka po bretońsku
Autor: agata97

gorąco polecam przepis, testowałem w domu (tak ja facet) i jest super !
Sokmentowano: Szarlotka
Autor: antek10

koniecznie muszę coś takiego zrobić:)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: anies

Wygląda świetnie, lubię kuchnię południowo amerykańską :) Jeszcze dziś na obiad będzie testowane :)
Sokmentowano: Sałatka meksykańska
Autor: jacelwawa

Przepis godny polecenia!

Artykuły kulinarne

Parzenie herbaty po japońsku

Nie każdy wie, że parzenie herbaty to rytuał, nie wystarczy włożyć torebki do kubeczka i zalać wrząca wodą

Żurawina - obfite źródło przeciwutleniaczy i nie tylko

Żurawina, choć nadal mało popularna, coraz częściej wita na polskich stołach. Na szczęście czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły i dziś w kuchni staje się synonimem wykwintności oraz kulinarnego szyku

Likopen w pomidorach

Pomidory znane są z wysokiej zawartości witamin: C, A czy B6, a także z bogactwa potasu, fosforu i magnezu

Skuteczna reklama

20 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 4 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
25139 użytkowników,
586 artykułów,
53766 postów.
1408 ubrań,
1069 przepisów,
159 wnętrz,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

59,00 zł
39,00 zł
69,00 zł

Ostatnio na forum


Super Domek
Super Domek - kobiecy portal - 2006
Lukana Łukasz Piernikarczyk